Статьи

Про основні питання щодо спадкування

І смерть і життя-рідні безодні
Вони подібні та рівні
Один одному чужі та люб’язні
одна в іншій відображені

Дмитро Мережковський

З ухваленням незалежної України в 1993 році Закону України «Про нотаріат» наша держава уповноважила нотаріусів видавати свідоцтва про право на спадщину. Нотаріуси як творчі, добре орієнтовані в чинному законодавстві юристи, з високими моральними якостями, усвідомленням відповідальності у своїй діяльності є гарантом захисту прав та інтересів громадян також і при оформленні спадщини.

Спадкуванням є перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Спадщина-майно, що залишилося після смерті його власника. Це може бути рухоме, нерухоме майно, а також грошові кошти, цінні папери, майнові права на інтелектуальну власність, ін. Кредитору спадкодавця необхідно протягом 6 місяців з дня, коли він дізнався про відкриття спадщини, пред’явити свої вимоги до спадкоємців, які прийняли спадщину.

Оформлення спадщини є складним процесом, який тягне за собою здійснення різноманітних перевірок, витребування довідок і документів, а оскільки кожен випадок індивідуальний і на вивчення справи потрібен час, то оформити спадщину автоматично неможливо. Саме для сприяння у швидшому здійсненні цього права громадянами, з 1 червня 2009 року, крім державних нотаріусів, право оформляти спадщину отримали приватні нотаріуси. Це означає, що державні і приватні нотаріуси однаково уповноважені державою оформлення спадкових прав. Отже, сьогодні у людей є альтернативна можливість звернутися до приватного нотаріуса за місцем відкриття спадщини для оформлення спадщини.

Як відбувається саме оформлення спадщини?

Спадщина відкривається в день смерті людини або оголошення її померлим.

Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця, а якщо воно невідоме, то місцезнаходження нерухомого майна або його основної частини, яке належало померлому, а за відсутності нерухомого майна-місцезнаходження основної частини рухомого майна. Тобто. за місцем реєстрації померлого його спадкоємці особисто подають заяву про прийняття спадщини або відмови. На підставі заяви нотаріус заводить спадкову справу, яку вестиме надалі. Слід зазначити, що змінити приватного нотаріуса після заведення справи, не можна. Для прийняття спадщини встановлено загальний термін 6 місяців, який починається з дати смерті спадкодавця. Якщо спадкоємець протягом 6 місяців не подасть нотаріусу заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, який не прийняв його. Тобто. втрачає декларація про успадкування майна. Відновити це право за наявності поважних причин можна через суд або за згодою інших спадкоємців, які спадщину прийняли. Винятком є ​​факт спільного проживання (реєстрації) з померлим на момент смерті, що підтверджує прийняття спадщини «автоматично», якщо спадкоємець протягом 6 місяців не заявив про відмову від спадкування.

З березня 2015 року набули чинності зміни до Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції». Тепер спадкоємці жителів Луганської, Донецької областей, на території яких нотаріуси, державні нотаріальні контори не працюють, або не здійснюють у повному обсязі свої повноваження, можуть звернутися до нотаріуса іншої області, і місцем відкриття спадщини вважатиметься місце подання першої заяви, що свідчить про волевиявлення. щодо спадкового майна. Спадкова справа буде заведена, право на оформлення спадщини дотримано.

Спадкоємець має право спадщину прийняти або прийняти. Можлива відмова на користь інших спадкоємців, у тому числі іншої черги. Відмовлятися слід також протягом 6 місяців із моменту відкриття спадщини.

Спадкування здійснюється за законом або за заповітом. Право успадкування мають особи, зазначені у заповіті, згідно з волею заповідача. Нотаріус зобов’язаний перевірити наявність/відсутність спадкоємців згідно із законом, які мають право на обов’язкову частку у спадщині. За відсутності заповіту, неприйняття спадщини чи відмовитися від прийняття спадкоємцем за заповітом здійснюється успадкування згідно із законом по черзі відповідно до ст. 1261-1265 Цивільного кодексу України. Головною є перша черга, до якої відносяться діти спадкодавця, який пережив чоловік і батьки.

Кожна наступна черга спадкоємців згідно із законом отримує право успадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги або їх відмови від прийняття спадщини. Також є таке поняття як спадкування за правом подання (ст. 1266 Цивільного Кодексу України)

Частини у спадщині кожного спадкоємця за законом є рівними.

Після закінчення 6 місяців з моменту відкриття спадщини, а також після подання всіх необхідних документів нотаріус, який веде спадкову справу, видає спадкоємцю свідоцтво про право на спадщину на майно. Отримання свідоцтва є остаточним етапом оформлення спадщини. Залишається лише зареєструвати, у разі потреби, право власності на майно. Право власності на нерухоме майно реєструє нотаріус одночасно із видачею свідоцтва. Функції державного реєстратора нотаріусам надано законами України «Про нотаріат», «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяження» з початку 2013 року. Це робить оформлення спадщини значно зручнішим, швидким і в одному місці. Немає потреби стояти у чергах, неодноразово відвідувати різноманітні установи. Присутність ринкової економіки серед приватних нотаріусів дозволяє громадянам вибрати найбільш оптимальний для них варіант у виборі нотаріуса, який вестиме спадкову справу.

У цій статті висвітлено основні моменти, що стосуються оформлення спадщини. Конкретну консультацію, що стосується саме вашої нагоди, необхідно отримати особисто на прийомі у нотаріуса.

З повагою приватний нотаріус Дніпропетровського міського нотаріального округу Одинцова Світлана Олександрівна.